Varför flagnar färgen?

FRÅGA: Huset är målat första gången 1976 med den pulverfärg Falu Rödfärg då sålde.  Jag blandade själv med linolja.  Senare ommålingar har skett med färdigblandad färg.  Också slamfärg men inte Falu Rödfärg.  Därefter har färgen flagnat.   Kan flagningen bero på att färgtyperna ej passar ihop? Kan jag användaDalaDRY och få en bra yta?

SVAR: Nej, det är inga problem att byta från pulver till färdigblandat, bara man håller sig till slamfärg.  Felkällan i ditt fall kan vara antingen fel dosering av linolja när väggen var ny, eller att gammal färg lämnats kvar vid ommålning.

Att du skulle hällt för mycket linolja i pulverfärgen första gången vågar vi utesluta.  Det skulle du nämligen märkt direkt, eftersom en sådan fasad i färdigt skick får en mycket hård yta, som inte alls liknar slamfärgens mjuka och porösa yta. 

Istället gissar vi att du råkat ut för det klassiska problemet med kvarlämnade färgrester. Det räcker inte att sopa väggen med piasavakvast, som när man sopar bort nysnö från trappan.   Man bör använda stålkvast.  Det är nämligen inte helt lätt att jobba sig rakt igenom hela färglagret tills man ser träets ådring.  Gör man det slipper man att färgen flagnar nästa gång. 

2015-05-06 17:00
Tillagd i varukorgen